Gå til hovedinnhold

Om Nord-Solvær og Senterpartiets uransaklige veier

 I vår kom ruteforslaget fra fylkeskommunen til den nye Helgelandspendelen, og det var bedrøvelig lesning for mange (men representerte også styrking i deler av produksjonen, rett skal være rett). Mest oppmerksomhet innledningsvis fikk avgangstiden fra Træna, og mine tanker går til Trænas mange B-mennesker, som like gjerne kan droppe å gå å legge seg hvis de har planer om å ta ferja som går kl 0450. Flere andre poenger her kunne jeg nevne, men dette innlegget skal handle om øya Nord-Solvær, som med sine syv fastboende og mange fritidseiendommer blir fratatt sitt behovsanløp ved denne ruten, selv om båten går rett forbi kaia.

Dette har rimeligvis satt sinnene i kok, og responsen fra lokalsamfunnet har vært imponerende. Med saklighet har de fremmet sine synspunkt, og dette har fått mye oppmerksomhet. For Høyre var det naturlig å ta opp denne saken, for vi er nemlig helt enige med Senterpartiet når de i sin valgkamp ønsker å ta hele Nordland i bruk. Kystsamfunnene er noe av det mest spesielle vi har i Nordland, og jeg kan ikke begripe at noen, spesielt ikke Senterpartiet, vil føre en politikk som driver folk til å fraflytte kystens levende øyer.


Da denne saken ble behandlet, fikk vi se politisk retorikk på skyhøyt regionalt nivå. For det er ingen tvil om at denne saken er en hodepine for Sp, og det er vanskelig for både partiets fylkestingsrepresentanter, fylkesråder og fylkesstyre å sitte og se på hvordan deres egen grasrot organiserer seg i protest mot eget fylkeslag. Løsningen var imidlertid like genial som den var elegant. I et kunstgrep gikk fylkesråd for transport og infrastruktur Bent Bentzen ut og sa at han skulle kontakte aktuelle kommuner for en dialog. Retorikken var dermed enkel. Senterpartiet på Fylkestinget kunne ikke støtte Høyres forslag om å fortsatt gi Nord-Solvær behovsanløp, fordi dette ville komme i veien for fylkesrådens dialog med kommunene - en dialog hvor målsetningen er å fortsatt gi Nord-Solvær behovsanløp. I stedet ble Høyre kritisert fordi vi ikke ønsker dialog.

Vel, Høyre ønsker gjerne dialog. Det er flott at fylkesråden kontakter kommuner hvis innbyggere blir rammet av hans kutt. Men en slik dialog sperrer ikke vårt forslag til vedtak for, og en slik dialog hadde heller ikke vært nødvendig dersom fylkesråden ikke hadde skapt dette problemet ved å fjerne anløpet.

Senterpartiet argumenterer i alle saker med at de får for lite penger, og de skjønner ikke at ikke Høyre er enige. Joda, vi er enige. Flere penger ønsker også vi oss, bevares, men før man kjøper denne svartmalingen av statens (Regjeringens) overføringer må man ha i bakhodet at de beste kommuneøkonomiske årene etter årtusenskiftet har skjedd med dagens regjering. Nordland fylkeskommune har hvert år titalls millioner igjen etter at regnskapet er gjort opp. For 2019 var det 89 millioner, og Høyre fant plass til 20 av dem i samferdselsbudsjettene. Dette lar seg ikke forklare til Sp-velgere som mister hurtigbåtanløpet. I dag har fylkestinget vedtatt å videreføre den såkalte todelte anbudsmodellen, som innebærer at fylket har gått fra null til å eie 14 ferjer og hurtigbåter, til en samlet innkjøpspris av 600 millioner kroner. Det skal ikke gå mye galt med dette eierskapet før det har gått i vei nok penger til å bygge bru til Nord-Solvær.


I ettertid har selvfølgelig Senterpartiet bedrevet grasrot-brannslukking, og vi har blant annet fått høre at de ikke er imponerte over Høyres omsorg for Nord-Solvær. Til det er det å si: Takk i like måte - men dette er strengt tatt ikke en sak for å skåre de billige poeng. Dette er en sak som betyr ekstremt mye for de det angår, og som i bunn og grunn handler om hvorvidt folk skal få lov til å bo der de bor. Et slikt spørsmål burde ikke være politisk ladet i et fylke som Nordland.

Hva skjer nå for Nord-Solvær? I og med at Senterpartiet stemte ned vårt forslag om å fortsatt gi øya behovsanløp, begrunnet med at råden skulle snakke med kommunene, er forventningene store til at disse samtalene blir produktive. Jeg tror ikke Senterpartiet tåler å kutte et slikt tilbud, og da er ikke det viktigste at Høyres forslag ikke ble vedtatt. Det viktigste er at øya får et tjenlig tilbud - og at løsningen danner en presedens slik at vi slipper flere slike helt unødvendige saker.

Senterpartiet har i likhet med de andre partier mange flinke og gode representanter, som jobber hardt og står på for det de tror på. Jeg håper disse representantene får anledning til å vise at de vil drive en god politikk for hele Nordland. Vi er ikke flere nordlendinger enn at vi må ta vare på alle.

Saksbehandlingen starter etter vel 57 minutter.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Om hytteforbudet

Italia, mars 2020: Ett menneske dør av COVID-19 annet hvert minutt. På en annen planet befinner det seg et folk som synes det er kjipt med Korona og alt det der, men mye verre er det at de ikke får dra på hytta. Voksne mennesker står opp og argumenterer med at nei, de skal ikke bli syke, de skal ikke være til last for det lokale helsevesen, bare de får dra på hytta så skal de drikke sin pils i fred. I Italia får folk ikke ta farvel med sine døende familiemedlemmer. I Norge er det savnet etter hytta som driver folk fra forstanden. Og våre ministere, som alle har det til felles at de har langt mer alvorlige bekymringer enn dekningsforholdene på påskefjellet, de må bruke tid på å snakke om hytteforbudet som de har vært nødt til å innføre. Nå forsøker folk å melde flytting til hytta, for å ikke spolere påsken. Dermed utløser de ressurser til saksbehandling, for det sitter jo noen byråkrater på hjemmekontor som må avslå slikt sludder. Hvor dum går det an å bli? Er hytteforbudet rikt

Om Sparebank 1 Helgelands pengegave til Hauan

Før helgen kom nyheten om at Sparebank 1 Helgeland skjenker en rundhåndet gave til lufthavnprosjektet på Hauan. 15 millioner kroner er mye penger, og ekstra interessant er det at fem av disse millionene skal gå til Rana Utvikling AS. Nyheten sparket løs en serie av fullstendig forutsigbare reaksjoner. Miljøene som hegner om lufthavnene på Stokka og Kjærstad ble rasende. Avisen Helgelendingen skrev en meget kritisk kommentar , mens Helgelands Blad fant en passe infam vinkling med nyhetssaken " Slik bytter du bank ". Og bytter bank er det mange som gjør – Grong Sparebank måtte avlyse ferien og sende ekstramannskap til å bemanne bankens kundeservice etter at 150 helgelendinger tok kontakt med dem før helgen. I Rana hylles naturligvis bankens dristige beslutning, og dermed er det tradisjonelle bildet på ny blitt tegnet, slik vi har sett det utallige ganger de siste årene. En beslutning som oppleves til gunst for Rana blir av Rana Blad beskrevet som "klok", mens en t

Velkommen til min blogg!

Hei, og velkommen til denne bloggen. Jeg heter Stig Tore Skogsholm, og jeg har lyst til å bruke bloggformatet for å kunne skrive litt om ting som opptar meg. Mye kommer selvfølgelig til å handle om politikk, siden jeg er folkevalgt for Høyre i Alstahaug og i Nordland, men hvis det er noen som vil lese kan det godt være at jeg skriver om både det ene og det andre. Hvis du har forslag til ting jeg bør skrive om, så skriv gjerne i kommentarfeltet. Jeg avslutter dette innlegget med en selfie jeg tok etter å ha knabbet mikrofonen til NRKs journalist.